SOURCE: The American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee, Wiley Rein LLP hay prnewswire.com

Các nhà sản xuất năng lượng mặt trời hàng đầu của Hoa Kỳ nộp đơn thỉnh cầu thương mại để chống lại các hoạt động thương mại bất hợp pháp và có hại của Trung Quốc tại Việt Nam, Malaysia, Campuchia và Thái Lan, Báo cáo của Wiley Rein LLP

Washington, D.C. –

American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee (Ủy ban Thương mại Sản xuất Năng lượng Mặt trời của Liên minh Hoa Kỳ) bao gồm các nhà sản xuất năng lượng mặt trời hàng đầu của Hoa Kỳ trên khắp đất nước – Convalt Energy, First Solar, Meyer Burger, Mission Solar, Qcells, REC Silicon và Swift Solar. American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee (Ủ được đại diện bởi Công ty Wiley Rein LLP luật trong D.C. hôm nay đã nộp một loạt đơn yêu cầu áp dụng thuế chống bán phá giá và chống trợ cấp lên U.S. International Trade Commission (Ủy ban Thương mại Quốc tế Hoa Kỳ – USITC) và U.S. Department of Commerce (Bộ Thương mại Hoa Kỳ) để điều tra các hoạt động thương mại có khả năng bất hợp pháp của Campuchia, Malaysia, Thái Lan và Việt Nam đang gây tổn hại cho nngành công nghiệp năng lượng mặt trời của Mỹ. Các công ty bị điều tra này chủ yếu là các công ty có trụ sở tại Trung Quốc.

“Ngành công nghiệp sản xuất năng lượng mặt trời của Mỹ đang trên đà tăng trưởng vượt bậc, sẽ tạo ra việc làm và thay đổi quỹ đạo chuyển đổi năng lượng sạch của chúng ta trong nhiều thập kỷ tới. Tuy nhiên, thời kỳ phục hưng sản xuất này đang bị đe dọa bởi chính sách công nghiệp của Trung Quốc, dẫn đến việc trợ cấp ồ ạt ở Trung Quốc và Đông Nam Á. Điều này dẫn đến lượng bán phá giá lớn trên các thị trường toàn cầu bao gồm cả Hoa Kỳ, gây tổn hại cho các nhà sản xuất trong nước của chúng tôi,” Tim Brightbill (đồng chủ tịch Ban Thực hành Thương mại Quốc tế của Wiley và cố vấn chính cho người khởi kiện thuộc Ủy ban Thương mại Sản xuất Năng lượng Mặt trời của Liên minh Hoa Kỳ) nói. “Chúng tôi đang tìm cách thực thi các quy tắc, khắc phục tổn thương cho ngành năng lượng mặt trời trong nước của chúng tôi và báo hiệu rằng Hoa Kỳ sẽ không trở thành bãi rác cho các sản phẩm năng lượng mặt trời của nước ngoài.”

Hành động này diễn ra chưa đầy một năm sau khi Bộ Thương mại Hoa Kỳ đưa ra quyết định cuối cùng rằng các nhà sản xuất năng lượng mặt trời Trung Quốc đang lách thuế đối với pin mặt trời và tấm pin mặt trời bằng cách vận chuyển sản phẩm của họ qua Campuchia, Malaysia, Thái Lan và Việt Nam. Tuy nhiên chính quyền đã áp đặt lệnh tạm dừng hai năm đối với các mức thuế này giúp các nhà sản xuất năng lượng mặt trời thuộc sở hữu của Trung Quốc ở các quốc gia này có thời gian để chuyển đổi chuỗi cung ứng của họ. Các công ty bị phát hiện đang lách thuế dự kiến sẽ không phải trả thuế khi lệnh tạm hoãn kết thúc vào tháng 6 năm 2024 bởi vì chuỗi cung ứng có trụ sở tại Đông Nam Á của họ có nghĩa là họ không còn vi phạm kỹ thuật như đã nêu trong quyết định lách thuế. Vụ kiện thương mại mới này là cần thiết để giải quyết các hành vi thương mại không công bằng của các nhà sản xuất năng lượng mặt trời này ở Campuchia, Malaysia, Thái Lan và Việt Nam.

Cáo buộc bán phá giá và trợ cấp cho các sản phẩm được sản xuất tại Đông Nam Á nhằm tránh các quy định thương mại của Mỹ đã dẫn đến tình trạng dư thừa lịch sử các tấm pin mặt trời được cho là được bán với giá thấp hơn giá thành sản xuất. Cơ quan Năng lượng Quốc tế (IEA) báo cáo rằng số lượng tấm pin dự trữ trong kho của Mỹ đã được một năm rưỡi. Nhập khẩu vào Hoa Kỳ đã vượt quá mức lắp đặt vào năm 2023 là hơn 25 gigawatt và giá đã giảm hơn 50% trong thời gian đó. Hành vi chống cạnh tranh, bóp méo thị trường này làm suy yếu sân chơi bình đẳng cần thiết để các nhà sản xuất năng lượng mặt trời của Hoa Kỳ cạnh tranh bằng chính giá trị của họ.

Các vụ việc xảy ra ngay sau nhận xét gần đây của Bộ trưởng Tài chính Hoa Kỳ Janet Yellen rằng “Tình trạng dư thừa công suất của Trung Quốc làm biến dạng giá cả và mô hình sản xuất toàn cầu, đồng thời gây tổn hại cho các công ty và người lao động Mỹ”. Thị phần toàn cầu của các công ty Trung Quốc về sản phẩm năng lượng mặt trời là hơn 80%. Môi trường hiện tại, nếu không được giải quyết, sẽ đe dọa tham vọng của Mỹ trong việc xây dựng chuỗi cung ứng sản xuất năng lượng mặt trời trong nước và giảm thiểu nguy cơ phụ thuộc quá mức vào năng lượng mặt trời của Trung Quốc.

Convalt Energy, First Solar, Meyer Burger, Mission Solar, Qcells, REC Silicon và Swift Solar là những công ty hàng đầu trong ngành sản xuất năng lượng mặt trời với 34.000 công nhân & với kế hoạch tạo thêm hàng chục nghìn việc làm dài hạn được trả lương cao cho kinh tế Mỹ trong những năm tới. Những khoản đầu tư tập thể này rất quan trọng để đạt được các mục tiêu về khí hậu của Hoa Kỳ. Đại học Cornell nhận thấy rằng việc đưa chuỗi cung ứng năng lượng mặt trời vào nội địa có thể cắt giảm 30% lượng khí thải sản xuất năng lượng mặt trời toàn cầu. Theo một nghiên cứu của Blue Green Alliance nếu tất cả các nhà phát triển Hoa Kỳ cung cấp 55% hàng hóa năng lượng mặt trời được sản xuất trong nước thì ngành sản xuất năng lượng mặt trời sẽ hỗ trợ 900.000 việc làm vào năm 2035.

“Năng lượng mặt trời là dạng năng lượng tiết kiệm chi phí nhất, ngay cả khi được sản xuất tại Hoa Kỳ,” Tim Brightbill nói. “Không cần thiết phải dựa vào các sản phẩm có giá thấp giả tạo để gây thiệt hại cho các nhà sản xuất Hoa Kỳ để thúc đẩy quá trình chuyển đổi năng lượng sạch của Hoa Kỳ.” Nhóm của Wiley đại diện cho người khởi kiện còn bao gồm các đối tác Thương mại Quốc tế Laura El-Sabaawi và Stephanie M. Bell.
Leading U.S. Solar Manufacturers File Trade Petitions to Combat China’s Illegal & Harmful Trade Practices in Vietnam, Malaysia, Cambodia, and Thailand, Wiley Rein LLP Reports

FOR IMMEDIATE RELEASE:
April 24, 2024
Contact:
Suzi Emmerling
press@AmericanSolarTradeCmte.org

WASHINGTON, D.C.

The American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee, made up of leading U.S. solar manufacturers from across the country (Convalt Energy, First Solar, Meyer Burger, Mission Solar, Qcells, REC Silicon, and Swift Solar), represented by DC law firm Wiley Rein LLP, today filed a set of antidumping and countervailing duty petitions with the U.S. International Trade Commission (USITC) and the U.S. Department of Commerce to investigate potentially illegal trade practices by Cambodia, Malaysia, Thailand, and Vietnam that are injuring the U.S. solar industry. The companies subject to this investigation would be primarily Chinese-headquartered companies.

“America’s solar manufacturing industry is on the cusp of tremendous growth that will create jobs and change the trajectory of our clean energy transition for decades to come. However, this manufacturing renaissance is being threatened by China’s industrial policy, which has led to massive subsidization in China and Southeast Asia. This is resulting in high volumes of dumping on global markets including the U.S., injuring our domestic producers,” said Tim Brightbill, co-chair of Wiley’s International Trade Practice and lead counsel to the petitioner, the American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee. “We are seeking to enforce the rules, remedy the injury to our domestic solar industry, and signal that the U.S. will not be a dumping ground for foreign solar products.”

This action comes less than a year after the U.S. Department of Commerce made its final determination that Chinese solar manufacturers were circumventing tariffs on solar cells and solar panels by shipping their products through Cambodia, Malaysia, Thailand, and Vietnam. However, the administration imposed a two-year moratorium on these tariffs, giving the Chinese-owned solar manufacturers in these countries time to shift their supply chains. Companies found to be circumventing the tariffs are not expected to pay tariffs when the moratorium ends in June 2024, because their Southeast Asia-based supply chains mean they are no longer in technical violation as outlined in the circumvention decision. This new trade case is required to address the unfair trade practices by these solar manufacturers in Cambodia, Malaysia, Thailand, and Vietnam.

The alleged dumping and subsidization of products made in Southeast Asia to avoid U.S. trade rules has led to a historic glut of solar panels believed to be sold at prices below the cost of production. The International Energy Agency (IEA) reports that there is a year and a half of stockpiled panels in American warehouses. Imports into the U.S. exceeded installations in 2023 by more than 25 gigawatts, and prices have fallen by more than 50 percent in that time. This anti-competitive, market-distorting behavior undermines the level playing field necessary for U.S. solar manufacturers to compete on their own merits.

The cases come on the heels of U.S. Treasury Secretary Janet Yellen’s recent remarks that “China’s overcapacity distorts global prices and production patterns and hurts American firms and workers.” Chinese-owned companies’ global market share in solar products is more than 80 percent. The current environment, if left unaddressed, threatens America’s ambitions of building a domestic solar manufacturing supply chain and mitigating the risk of an overreliance on Chinese solar.

Convalt Energy, First Solar, Meyer Burger, Mission Solar, Qcells, REC Silicon, and Swift Solar are leading companies in the 34,000-worker strong solar manufacturing industry, with plans to add tens of thousands more good-paying, long-term jobs to the U.S. economy in the coming years. These collective investments are critical to hitting U.S. climate goals. Cornell University found that onshoring the solar supply chain could cut 30 percent of global solar manufacturing emissions. According to a study by the Blue Green Alliance, if all U.S. developers sourced 55 percent of their manufactured solar goods domestically, the solar manufacturing industry would support 900,000 jobs by 2035.

“Solar is the most cost-effective form of energy, even when made in the United States,” said Tim Brightbill. “There is no need to rely on artificially low-priced products that injure U.S. manufacturers to power America’s clean energy transition.” Wiley’s team representing the petitioner also includes International Trade partners Laura El-Sabaawi and Stephanie M. Bell.

FACT SHEET

Antidumping and Countervailing Duties: Antidumping duties are intended to offset the amount by which a product is sold at less than fair value, or “dumped,” in the United States. The margin of dumping is calculated by the Commerce Department. Countervailing duties are intended to offset unfair subsidies that are provided by foreign governments and benefit the production of a particular good. After affirmative preliminary determinations by the Commerce Department, estimated duties in the amount of the dumping and subsidies will be collected from importers at the time of importation. The USITC, an independent agency, will determine whether the domestic industry is materially injured or threatened with material injury by reason of the unfairly traded imports.

Next Steps: The Commerce Department will determine whether to initiate the investigations within 20 days of today’s filing, and the USITC will reach a preliminary determination of material injury or threat of material injury within 45 days. The entire investigative process will take approximately one year, with final determinations of dumping, subsidization, and injury likely occurring spring 2025. The collection of preliminary countervailing and antidumping duties will begin approximately four months and six months, respectively, after initiation.

Product Description: The products subject to the petitions are crystalline silicon photovoltaic cells, whether or not assembled into modules, from Cambodia, Malaysia, Thailand, and Vietnam.

Petitioner: The petitioner in the case is the American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee, a coalition of seven member and supporter companies: Convalt Energy, First Solar, Meyer Burger, Mission Solar, Qcells, REC Silicon, and Swift Solar. The petitioner is represented by Wiley Rein LLP.

For more information on this petition, visit
AmericanSolarTradeCmte.org

About The Alliance
The American Alliance for Solar Manufacturing Trade Committee is a coalition of seven member and supporter companies calling for trade law enforcement against foreign entities engaging in illegal practices to protect jobs, ensure fair prices, and foster a strong American solar industry for generations to come. For more information visit: AmericanSolarTradeCmte.org.

Contact:
Suzi Emmerling
press@AmericanSolarTradeCmte.org

SOURCE Wiley Rein LLP
Note: We are not responsible for typo error, price change, substitute item, or available of item from online ads.
Leading U.S. Solar Manufacturers File Trade Petitions to Combat China’s Illegal & Harmful Trade Practices in Vietnam, Malaysia, Cambodia, and Thailand, Wiley Rein LLP Reports

You may also like